Завршени радови на рестаурацији крова Одјељења за праисторију у Земаљском музеју БиХ

22.1.2019

Почетком године завршени су радови на рестаурацији крова Одјељења за праисторију у Земаљском музеју БиХ, који су обухватили замјену дотрајале дрвене конструкције и постојећег покрова умјесто којег се поставио Зинк лим који има дужи вијек трајања.

Санација кровова је претходила радовима на рестаурацији стропног и зидног сликарства које представља ријетки примјер очуваног сецесијског сликарства на тлу Босне и Херцеговине. Поред тога, урађена је и рестаурација бетонских балустрадних ограда на вањским терасама музејске цјелине, те је уведен систем ватродојаве и видео-надзора, који су дио превентивне конзервације збирки музеја.

Завршетак радова на рестаурацији зидног и стропног сликарства и набавка опреме1 за превентивну конзервацију збирки, створиће услове за постављање изложбе у салонима Одјељења за праисторију које је затворено за јавност од 1992. године.

Све активности на пројекту везане су за превентивну конзервацију чији је циљ спријечити, зауставити или успорити пропадање музејске грађе увођењем високих стандарда заштите и стварањем оптималних услова за њено очување.

Пројект “Превентивна конзервација збирки Земаљског музеја БиХ у Сарајеву”, имплементира Комисија за очување националних споменика, а средства је донирао Специјални фонд америчких амбасадора за културно насљеђе у сарадњи са Амбасадом САД-а у БиХ. Укупан износ пројекта је 625.000,00 УСД (1.070.000,00 конвертибилних марака).

Више информација: https://bit.ly/2tNiEAM.

1 Мјерно регулациона опрема.