04.01.2019

OHR izravno prati implementaciju Aneksa 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i više puta je pohvalio Komisiju za postignute rezultate.

  • Komisija jedobitnik Bronzane medalje stručnjaka Fondacije Romualdo Del Bianco za doprinos u promociji karakterističnih kulturnih izričaja iz različitih mjesta kao i interkulturalni dijalog, Firenca od 02. do 05. marta 2012. godine.
  • Komisija je primila nagradu Evropske Unije / Evropa Nostra nagradu za predani rad na zaštiti kulturnog naslijeđa u 2011. godini i ocijenjena za najbolju evropsku instituciju. Nagrada se dodjeljuje pojedincu ili organizaciji čiji doprinos zaštiti kulturnog naslijeđa u kontinuiranom radu iskazuje izvrsnost u zaštiti, restauraciji i unapređenju kulturnog naslijeđa i postavlja izvanredne standarde na polju zaštite naslijeđa u Evropi. Nagrada Evropske unije za kulturno naslijeđe/Europa Nostra predstavlja jedno od najznačajnijih priznanja za očuvanje naslijeđa u svijetu.
  • Komisija je nominirana za međunarodnu nagradu Evropske asocijacije arheologa (European Heritage Prize) za 2010. godinu. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine za nagradu je nominirana od strane prof. dr. Predraga Novakovića, profesora na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Ljubljani i počasnog člana Evropske asocijacije arheologa.
  • Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika 2004. godine uručena je Povelja za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa, koju joj je dodijelilo Ministarstvo kulture i sporta Vlade FBiH.