08.01.2019

  • U okviru Kampanje za zaštitu ugroženog naslijeđa, od 2003. godine do 2015. godine, pod nazivom “Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ upriličene su brojne izložbe koje se sastoje od videoprezentacije i izložbenih panoa nacionalnih i ugroženih spomenika. Izložbom su obuhvaćeni historijski spomenici, graditeljske cjeline, arheološka i historijska područja, te sakralno naslijeđe, industrijsko naslijeđe i dr. Izložba “Kulturno pamćenje – blago koje nestaje“ bila je postavljena u sjedištu Svjetske banke u Washingtonu, Barceloni, Istanbulu, Beogradu, te na području Bosne i Hercegovine, gdje je u sljedećim gradovima upriličeno više izložbenih postavki: Banjoj Luci, Jajcu, Mostaru, Brčkom, Tuzli i Sarajevu. U saradnji sa lokalnim partnerima od 2011. do 2015. godine, Komisija je organizirala postavljanje ove izložbe u svim općinama Unsko-sanskog kantona, Banovićima, Kalеsiji, Lukavcu, Gračanici, Gradačcu, Bijeljini, Trebinju, Stocu, Jablanici, Konjicu, Blagaju, Tomislavgradu, Prijedoru, Novom Gradu, Mrkonjić-Gradu, Foči, Goraždu, Višegradu, Travniku, Novom Travniku, Zenici, Doboju, Bugojnu i Tešnju. Tokom pripreme i organizacije putujućih izložbi, Komisija je uspostavila izuzetno dobru saradnju sa kantonalnim resornim institucijama za zaštitu naslijeđa (zavodi i sl.), kao i kulturnim institucijama u kojima su upriličene izložbe (muzeji, galerije, domovi kulture itd.), te lokalnom samoupravom i nevladinim organizacijama. U periodu 2011–2015., organizirano je preko 40 izložbenih postavki širom BiH.

  • Komisija je u novembru 2007. godine učestvovala na izložbi “Spomenici kulture – žrtve ljudske mržnje“ sa motivima razorenih i obnovljenih spomenika u Bosni i Hercegovini. Izložba je bila postavljena u u St. Petersburgu i u više gradova u Rusiji.

  • Povodom 27. sjednice Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope od 14. do 16. oktobra 2014. godine, Komisija je upriličila izložbu panoa “Svjetskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini“ u zgradi Vijeća Evrope u Strasbourgu.

Ovim aktivnostima, Komisija želi upoznati širu javnost sa kulturno-historijskim vrijednostima Bosne i Hercegovine, jer zaštita kulturnog naslijeđa predstavlja značajnu metodu očuvanja stabilnog društva i bogatstva bosanskohercegovačkih različitosti.

Organiziranje izložbi širom BiH ujedno je i poziv svim relevantnim institucijama, organizacijama i građanima u Bosni i Hercegovini na saradnju i ulaganje u rehabilitaciju oštećenih i ugroženih spomenika kako bi bilo omogućeno njihovo očuvanje za buduće naraštaje.

Komisija je otvorena za saradnju po pitanju podizanja svijesti javnosti putem organizacije izložbi i drugih vidova prezentacije nacionalnih spomenika. Svi zainteresirani za ovaj vid saradnje mogu kontaktirati Sekretarijat Komisije.

Izložba „Kulturno pamćenje - blago koje nestaje: