Dani evropskog naslijeđa 2020.

8.9.2020

Naslijeđe i obrazovanje – učenje za život


Širom Evrope se tokom mjeseca septembra održavaju Dani evropskog naslijeđa. To je manifestacija koja promovira kulturnu raznolikost evropskog kontinenta i bogato naslijeđe njegovih naroda, u cilju zaštite i očuvanja. U sklopu manifestacije organiziraju se posjete lokalitetima, izložbe, javna predavanja, okrugli stolovi i dr. Vijeće Evrope pokrenulo je ovu inicijativu 1985. godine, a 1999. godine pridružila se i Evropska unija u cilju zajedničke akcije koja se nastavila do danas. Razni događaji koji se organiziraju tokom ove manifestacije često se nazivaju Danima otvorenih vrata baštine i odvijaju se u 50 zemalja potpisnica Evropske kulturne konvencije.

Neki od ciljeva Dana evropskog naslijeđa su:

  • podići svijest evropskih građana o bogatstvu i kulturnoj raznolikosti Evrope;

  • stvoriti klimu u kojoj se potiče uvažavanje bogatog mozaika evropskih kultura;

  • suprotstaviti se rasizmu i ksenofobiji i poticati veću toleranciju u Evropi i šire itd.


Ovogodišnji Dani evropskog naslijeđa održavaju se tokom septembra i početkom oktobra 2020. godine, pod zajedničkom temom naslijeđe i obrazovanje – učenje za život.

Osim što je bogat resurs za obrazovanje, naslijeđe samog učenja i obrazovanja pokazatelj je zajedničke evropske baštine, tako da i danas postoje mnoge obrazovne veze koje i dalje dijelimo preko naših evropskih granica. Kao npr. važne uloge koju je u životu srednjovjekovnih učenjaka širom Evrope imao latinski jezik, do njegove trenutne upotrebe kao jezika botanike, nauke i tehnologije. Nekada smo imali osnovna saznanja koje biljke možemo jesti iz divljine i koje bi mogle izliječiti želučane bolove. Mogli smo graditi i opremiti svoje domove, uzgajati vlastitu hranu, popravljati odjeću, obuću, krovove od slame i metalne kapije, izrađivati ​​vlastiti nakit, pričati vlastite priče i podučavati svoju djecu. Ono što smo naučili u djetinjstvu, ovisilo je o našoj lokaciji, društvenom položaju, lokalnim resursima i geografiji, a često se temeljilo na onome što smo trebali znati kako bismo preživjeli. Danas je učenje ujednačenije – jedna veličina knjige ili udžbenika odgovara svima, a specifičnostima lokalnog krajolika, lokalnog materijala i klime ne pridaje se tolika važnost. To je dovelo do odvajanja od mjesta u kojima živimo, krajolika i lokalnih problema koji trebaju lokalna rješenja. U doba stvarne brige o našem promjenjivom okruženju postoji toliko mnogo što možemo uzeti od svojih prethodnika i prilagoditi se trenutnim potrebama.


Naslijeđe ima potencijal ponuditi kreativna rješenja za probleme i pomoći nam da ponovno zamislimo kako svoju prošlost možemo iskoristiti za kreiranje novih ideja za budućnost. Manifestaciju #EuropeanHeritageDays2020 možemo iskoristiti kako bismo nanovo pronašli vezu sa znanjem, tradicijom ili vještinama koje su definirale naše mjesto i na taj način ponovno zamislimo što bi obrazovanje moglo značiti za 21. stoljeće.

Prenošeno sa generacije na generaciju, čuvano od vremena i modernih tehnologija, nematerijalno kulturno naslijeđe je glavni pokretač kulturne raznolikosti. Kroz usmenu tradiciju i jezik, scensku umetnost, društvenu praksu, rituale i praznike, izražavaju se kreativnost, znanje, vještine i duh ljudi koji ga stvaraju.

Tokom Dana evropskog naslijeđa posjetite muzeje, galerije, kulturne krajolike u svome mjestu ili šire, nacionalne spomenike (nekropole stećaka, vodenice, hercegovačke mlinice…). Bosna i Hercegovina je osim prirodnog i kulturno-historijskog bogatstva, bogata i nematerijalnim naslijeđem (tradicija, zanati, predanja i dr.) koje u svojoj različitosti dopunjuje promociju i turističku ponudu naše zemlje. Njegovanjem i prenošenjem ove “žive kulturne baštine”, čuva se historija, kultura i tradicija, koja izaziva osjećaj identiteta i kontinuiteta naših naroda.

Prijedlog za posjete nacionalnim spomenicima:

  • Franjevački samostani u Fojnici, Kraljevoj Sutjesci i Visokom,

  • Kovačnice (majdani) u Očevlju kod Vareša,

  • Mlinice i stupe na Bregavi u Stocu,

  • Nekropola sa stećcima na Radimlji kod Stoca,

  • Mlinčići kod Jajca,

  • Nekropola sa stećcima u selu Umoljani na Bjelašnici,

  • Stari (srednjovjekovni) gradovi,

  • Selo Lukomir na Bjelašnici,

  • Nekropole stećaka na Blidinju,

  • Stari most u Mostaru i Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu,

  • Tekiju na Vrelu Bune u Blagaju…