Restauracija krovova i balustradne ograde Zemaljskog muzeja BiH

23.9.2018

U okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu” započeli su radovi na restauraciji krovova nad Odjeljenjem prahistorije. Radovi na krovovima obuhvataju zamjenu dotrajale drvene konstrukcije i postojećeg pokrova umjesto kojeg se postavlja Zink lim koji ima duži vijek trajanja. Sanacija krovova prethodi radovima na restauraciji stropnog i zidnog slikarstva koje predstavlja rijetki primjer očuvanog secesijskog slikarstva na tlu Bosne i Hercegovine.

Također, u toku su i radovi na restauraciji betonskih balustradnih ograda na vanjskim terasama muzejske cjeline. Vrijednost radova na krovovima i balustradama je oko 300 000 KM. Izvođač je firma Neimari d.o.o. Sarajevo, dok nadzor vrši firma IG Banja Luka. Nadzor nad radovima vrši Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta. Pored toga, u okviru projekta završavaju se radovi na rekonstrukciji elektroinstalacija.

Svi navedeni radovi stvorit će uvjete za postavljanje izložbe, koja će nakon dugog niza godina ponovno biti prezentirana u obnovljenim izložbenim salama Odjeljenja za prahistoriju.

Radovi se provode u okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu“, a za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH. Projekt u iznosu od 625.000,00 USD (1.070.000,00 konvertibilnih maraka), implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika. Više informacija: Projekti u toku