Održana predavanja za studente u okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH“

27.10.2016

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u saradnji sa Zemaljskim muzejom BiH danas je u Odjeljenju za etnologiju Zemaljskog muzeja upriličila predavanja na temu preventivne konzervacije. Događaju je prisustvovalo više od pedeset studenata Arheologije i konzervacije od kojih se očekuje da u svojoj profesionalnoj karijeri rade na planiranju upravljanja, zaštiti i konzervaciji kulturno-historijskog naslijeđa.

Predavanje o preventivnoj konzervaciji kroz intervencije na objektima održale su Medina Hadžihasanović-Katana i Aida Bičakčić iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, a predavanje na temu “Stalni izložbeni postav prapovijesne zbirke Zemaljskog muzeja BiH – novi muzeloški izazovi“, održala je Andrijana Pradivur, načelnica Odjeljenja za arheologiju Zemaljskog muzeja.

Predavanja su održana u okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu“ za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH, u iznosu od 625.000,00 USD (1.070.000,00 konvertibilnih maraka). Projekt implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Projektne aktivnosti usmjerene su na preventivnu konzervaciju čiji je cilj spriječiti, zaustaviti ili usporiti propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno očuvanje.

Za 2016. godinu planirana je implementacija dijela aktivnosti na preventivnoj konzervaciji kompleksa Muzeja koja podrazumijeva osiguranje uvjeta sigurnosti kompleksa te aktivnosti u vezi sa restauracijom krovova na zgradama gdje su smještena odjeljenja za arheologiju i prirodne nauke, kao i restauraciju betonske balustradne ograde kompleksa. Aktivnosti koje će se provoditi u fazama, u trajanju od tri godine, poboljšat će prezentaciju i sigurnost muzejskih zbirki u svim paviljonima Zemaljskog muzeja.

Za više informacija posjetite www.kons.gov.ba ili facebook-stranicu projekta https://www.facebook.com/Preventivna-konzervacija-zbirki-Zemaljskog-muzeja-926621647465336/