Završeni radovi restauracije stropnog i zidnog slikarstva u Odjeljenju za prahistoriju Zemaljskog muzeja BiH

18.2.2019

U ponedjeljak, 18. 02. 2019. godine u Odjeljenju za prahistoriju Zemaljskog muzeja BiH izvršena je tehnička primopredaja izvedenih radova restauracije stropnog i zidnog slikarstva. Tehničkoj primopredaji prisustvovali su predstavnici izvođača radova firma “Koto“ iz Banje Luke, Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, Zemaljskog muzeja, Ambasade SAD-a u BiH i Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Vrijednost ugovorenih radova, koji su započeli u novembru prošle godine i završeni u izvanredno kratkom roku, jeste 197.437,50 KM.

Radovi su izvedeni u okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu” kojeg implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika, uz pomoć sredstava doniranih od Specijalnog fonda američkih ambasadora za naslijeđe u saradnji sa Ambasadom SAD-a u BiH. 

Stropno i zidno slikarstvo nad kojim su sprovedeni postupci konzervacije i restauracije, predstavljaju rijetki primjer secco slikarstva sa oblikovnim programom secesije očuvanog na tlu Bosne i Hercegovine. Sala Odsjeka za prahistoriju ukrašena je stropnim slikarskim kompozicijama floralnih i zoomorfnih motiva sa idealiziranim licima muza i nimfi. Osim vrijednog slikarstva estetskoj vrijednosti ovog prostora doprinosi obrada zidnih površina koja podrazumijeva profilacije u formi arhitektonskih elemenata stubova, vijenaca, kapitela i lukova.

Više informacija: https://bit.ly/2tNiEAM.