Саопштење за јавност поводом завршетка 40. сједнице Комисије за очување националних споменика

3.11.2020

Четрдесета сједница Комисије за очување националних споменика одржана је 02.11.2020. године. Предсједавајући Комисије Радоје Видовић и чланови Горан Милојевић и проф. др Амир Пашић донијели су одлуку о проглашењу “Историјског урбаног крајолика Сарајево“ националним спомеником БиХ. Различитост исказа на релативно малом простору, наглашена природним смјештајем града у уској котлини дуж ријеке Миљацке, те и данас јасно уочљива испреплетеност материјалног и нематеријалног наслијеђа, условила је неопходност препознавања градске језгре као историјског урбаног крајолика. Ужа градска језгра Сарајева још је 1997. године уписана на УНЕСКО Тентативну листу свјетског насљеђа као јединствени симбол универзалне мултикултуралности – трајно отворен град. Простор је, такође, до доношења коначне одлуке Комисије за очување националних споменика био уписан на Привремену листу националних споменика као Градска амбијентална цјелина Сарајево. На простору националног споменика историјски урбани крајолик Сарајева налази се 87 добара која су претходним одлукама Комисије проглашени националним споменицима, те шест добара уписаних на Привремену листу националних споменика. На простору заштитног појаса хисторијског урбаног крајолика налазе се још 24 добра која су претходним одлукама проглашени националним споменицима Босне и Херцеговине, те једно добро уписано на Привремену листу националних споменика. Све предметне одлуке Комисије остају на снази. Одлуком за историјски урбани крајолик утврђене су мјере заштите усмјерене очувању насљеђа и простора као и његовог одрживог развоја. Одлука о проглашењу “Историјског урбаног крајолика Сарајево“ националним спомеником БиХ, урађена је на основу Принципа и смјерница за очување националних споменика, и докумената УНЕСКО-а који третирају предмет крајолика.

На 40. сједници, Комисија је донијела одлуку о проглашењу градитељске цјелине – Стара џамија у Турији, општина Лукавац, националним спомеником.

Поред тога, чланови Комисије усвојили су измјене и допуне раније донешених одлука за сљедеће националне споменике:

  • Историјска грађевина – Напреткова палача (Зграда Хрватског културног друштва "Напредак"; Напретков Закладни дом), у Титовој 56 у Сарајеву;

  • Градитељска цјелина – Црква св. Винка Паулскога у Сарајеву националним спомеником БиХ.

Наведене измјене и допуне већ постојећих одлука односе се на категоризацију и редефинисање мјера заштите у складу са тренутним стањем ових добара.