Saopćenje za javnost povodom završetka 16. sjednice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

12.12.2022

Šesnaesta sjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 09. decembra 2022. godine. Predsjedavajući Komisije Zoran Mikulić i članovi Faruk Kapidžić i Anđelina Ošap Gaćanović donijeli su odluke o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine:

  1. Graditeljska cjelina – Lukačka džamija sa mezarjem, Grad Travnik,
  2. Historijska građevina – Rimski most Vučija  (Stari most, Grčki most, Most na Sušici, Vučijanski most) u selu Vučija, Grad Trebinje.

Rimski most Vučija je upisan i na Listu ugroženih spomenika BiH zbog lošeg konstruktivnog stanja te je potrebno provesti hitne mjere konstruktivne sanacije.  

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune za ranije donesene odluke, i to za historijsko gradsko područje Trebinja i graditeljsku stambenu cjelinu – Behmenluk u Stocu. Izmjene i dopune odluke za historijsko gradsko područja Trebinja odnose se na redefiniranje mjera zaštite, a u skladu sa stanjem na terenu.

Za nacionalni spomenik – Graditeljsku stambenu cjelinu Behmenluk u Stocu, izmjena i dopuna odluke odnosi se na korekciju brojeva katastarskih parcela nacionalnog spomenika, kategorizaciju te dopunu mjera zaštite nakon provedenih radova obnove na dijelu nacionalnog spomenika. 

Na protekloj sjednici, prema usvojenom dnevnom redu, doneseno je osam odluka o neispunjavanju kriterija za proglašenje određenih dobara nacionalnim spomenikom BiH, a koja su se nalazila na Listi peticija Komisije. Nakon valorizacije utvrđeno je da dobra nisu ispunila kriterije propisane Pravilnikom o kriterijima vrednovanja, podjeli i kategorizaciji nacionalnih spomenika.