SAOPĆENJE ZA JAVNOST Završeni radovi na stabilizaciji nacionalnog spomenika – Mosta na rijeci Žepi

2.12.2016.



Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika okončalo je aktivnosti na izvođenju radova stabilizacije nacionalnog spomenika – Mosta na rijeci Žepi.

Sredstva za ovaj projekat donirao je Specijalni fond američkih veleposlanika za očuvanje kulturnog nasljeđa, pri Veleposlanstvu SAD-a u BiH u iznosu od 62.600,00 USD.

Povijesni spomenik – Most na rijeci Žepi, nalazi se na Listi ugroženih spomenika BiH zbog oštećenja konstrukcije mosta, pukotina i deformacija koje mogu prouzročiti daljnje propadanje, tako da je projekat imao za cilj dovođenje konstrukcije mosta u stabilno stanje sa dovoljnom razinom sigurnosti, uvažavajući kriterije nosivosti, uporabljivosti i trajnosti.

Ova etapa projekta obuhvatala je izvođenje radova urgentne stabilizacije mosta, što je predstavljalo postavljanje privremene skele koja će osigurati objekat i omogućiti provedbu ostalih etapa projekta restauracije kada se za to osiguraju sredstva. Skela je projektirana kao kombinacija drvenih i laganih čeličnih profila, a konstruktivno je slična skelama koje su primjenjivane na sanaciji drugih kamenih mostova – nacionalnih spomenika, kao što su Stari most u Konjicu i Stari most u Mostaru.

Iako su radovi izvođeni na izuzetno teškom i nepristupačnom lokalitetu, završeni su prije postavljenog roka.  Projektnu dokumentaciju je izradila tvrtka “IPSA Institut“ d.o.o., Sarajevo, a izvođač radova je bila tvrtka “Neimari“ d.o.o., Sarajevo. Partneri u provedbi projekta su bili Mjesna zajednica Žepa, Općina Rogatica i Republički zavod za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

 

***


U starijim zapisima i putopisima nema nikakvih podataka o graditelju i vremenu izgradnje Mosta na rijeci Žepi, niti je na mostu ostao sačuvan tekst sa natpisom koji bi mogao dati precizne informacije o vremenu i graditelju ovog objekta. Pretpostavlja se da je sagrađen krajem XVI. stoljeća. Most koji se nalazio na ušću rijeke sve do 1966. godine, demontiran je i rekonstruiran na drugoj lokaciji zbog izgradnje HE Bajina Bašta. Njegova nova lokacija nalazi se 500 metara od naselja Žepa.

Zbog svih karakteristika ovog dobra, Povjerenstvo je 2005. godine, donijelo odluku o proglašenju Mosta na Žepi nacionalnim spomenikom BiH, a na istoj sjednici je donesena odluka da se zbog stanja Mosta, odnosno oštećenja konstrukcije, ovo dobro uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH.