(Not translated) Saopćenje za javnost povodom završetka 23.sjednice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

8.11.2018



Dvadesettreća sjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 06. novembra 2018. godine. Predsjedavajući Komisije prof. dr. Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević donijeli su odluke o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH:

  1. Historijsko područje – srednjovjekovne nekropole sa stećcima i stari muslimanski nišani u naselju Drecelj, općina Olovo, FBiH;

  2. Graditeljska cjelina (grupe građevina) komunalnog infrastrukturnog sistema starog gradskog vodovoda u Derventi, općina Derventa, RS i

  3. Historijska građevina – „Ovčiji brod“ - Most u selu Bratač, općina Nevesinje, RS.


Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju graditeljske cjeline – crkva Sv. Ive u Podmilačju, općina Jajce, FBiH (sada Kulturni krajolik Crkve Sv. Ive u Podmilačju, sa povećanom zonom i redefiniranim mjerama zaštite).


Pored, toga, Komisija je donijela odluke o neispunjavanju kriterija za proglašenje sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH:

  1. Džamija u Jakešu, općina Vukosavlje, RS;

  2. Džamija u Modričkom Lugu, općina Vukosavlje, RS;

  3. Džamija u Gornjim Tarevcima, općina Modriča, RS;

  4. Džamija u Islam Varoši, općina Modriča RS;

  5. Srednja džamija u Modriči, općina Modriča, RS, i;

  6. Džamija u Gornjoj Kalesiji, općina Kalesija, FBiH.


Zaključeno je da se historijska građevina – „Ovčiji brod“ - Most u selu Bratač, općina Nevesinje, uvrsti na Listu ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine zbog lošeg stanja konstrukcije, bioloških naslaga i nemogućnosti redovnog održavanja, a da se Spomen kompleks Tjentište i područje i ostaci historijskog spomenika – crkva Sv. Georgija (Đurđevica) u Gomiljanima, općina Trebinje, skinu sa Liste ugroženih spomenika BiH jer su otklonjeni razlozi njihove ugroženosti (sanirano klizište, odnosno obnovljena crkva).


Dvadesettrećoj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.


Dnevni red