Saopćenje za javnost povodom završetka 17.sjednice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

9.12.2017

Sedamnaesta sjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 7. decembra 2017. godine. Predsjedavajući Komisije Radoje Vidović i članovi prof. dr. Amir Pašić i Goran Milojević donijeli su odluke o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima:

1.      Graditeljska cjelina – Bakarevića (Kekeki-Sinanova) džamija u Sarajevu;

2.      Historijsko područje – Nekropola sa stećcima na lokalitetu Mramorje / Bektića brdo u naselju Bektići, Općina Srebrenica;

3.      Graditeljska cjelina crkve Sv. Nikole i crkve Rođenja Sv. Jovana Krstitelja sa pravoslavnim grobljem u Poljicama, Grad Trebinje i

4.      Grobljanska cjelina – Jevrejsko groblje u Travniku.


Zbog lošeg stanja u kojem se Jevrejsko groblje u Travniku trenutno nalazi te usljed pojave klizišta, samonikle vegetacije koja ugrožava nadgrobnike i oštećenja na većem broju nadgrobnika, Komisija je donijela zaključak da se ovo dobro uvrsti na Listu ugroženih spomenika BiH. Na Listi ugroženih spomenika trenutno se nalazi 80 dobara.

Članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune Odluke o proglašenju historijske građevine – Kapetanove kule u Bihaću nacionalnim spomenikom BiH. Izmjene i dopune odluke odnose se na preciziranje zaštićenog prostora i utvrđivanje mjera zaštite.  

Pored toga, članovi Komisije donijeli su i odluku o produženju režima zaštite za 18 dobara sa liste peticija.

Na sjednici se razgovaralo i o izboru Bosne i Hercegovine za članicu Komiteta za svjetsku baštinu UNESCO-a. S obzirom na to da članstvo BiH u ovom Komitetu nosi dodatne obaveze, članovi Komisije zaključili su da je potrebno unaprijediti saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice. Komisija će u narednom periodu u punom kapacitetu biti na raspolaganju u pružanju stručne i svih drugih vrsta pomoći.

Komisija je razmotrila Izvještaj sa monitoringa historijskog gradskog područja Jajca koje se nalazi na Tentativnoj listi UNESCO-a i zaključila da se uputi dopis premijeru Vlade FBiH i zatraži poduzimanje svih zakonom predviđenih radnji.

Sedamnaestoj sjednici su uz članove Komisije prisustvovali ambasador Republike Austrije u BiH i predstavnici ambasada Francuske i SAD-a, predstavnica Ureda Visokog predstavnika u BiH, te Odsjeka za kulturu Ministarstva civilnih poslova BiH i Državne komisije za saradnju BiH sa UNESCO-om.

Zaključeno je da će Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika i predstavnici međunarodne zajednice i diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH nastaviti saradnju i u budućnosti.

DNEVNI RED SJEDNICE