Posjeta općinama Pale (Pale/Prača) / 19.01.2007

2.2.2016



Posjeta općinama Pale (Pale/Prača)/19.01.2007 

 

            Sastanak u Palama održan je 19.01.2007. godine u 09:00. Pored članova i saradnika Komisije, sastanku su prisustvovali Slobodan Savić, Načelnik općine Pale; Danilo Krsmanović, šef odjeljenja za prostorno uređenje općine Pale; Goran Kosorić, šef kabineta općine Pale; Asim Zec, Načelnik općine Pale/Prača; i Šefko Mutapčić, Pomoćnik načelnika za geodetske, imovinsko-pravne poslove, obnovu i razvoj općine Pale/Prača.

 

            Komisija je upoznala učesnike sastanka sa svojim nadležnostima, tekućim projektima, ciljevima i metodama rada. Naglašeno je da sa područja Opštine Pale do sada nije podnešena ni jedna peticija.

            Predstavnici opštinskih tijela i institucija informisali su Komisiju o lokalnim problemima i aktivnostima koje provode u oblasti zaštite kulturnog naslijeđa na području Opštine. Trenutno se odvijaju radovi na adaptaciji Cekovića kuće, odnosno restauraciji kuće  - u prizemlju će biti postavljena izložba likovne kolonije Pale a na spratu mozaik Srpske pravoslavne crkve. Projekat restauracije je radila Milijana Okilj iz Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirdonog naslijeđa Republike Srpske. Rimokatolička crkva Svetog Josipa, Pravoslavna crkva na Palama i Crkva u Mokrom su u izrazito dobrom stanju. Hadžišabanovića vila je u izrazito lošem stanju koje je pogoršao i nedavni požar. Opština Pale ima namjeru da kandiduje još tri područja za proglašenje nacionalnim spomenicima. To su kulturno-naučno područje pećine Orlovača, arheološko područje Gradina i Novakova pećina.

            Asim Zec je dodao da je općina Pale/Prača, podnijela peticiju za proglašenje kompleksa (turbe, munara i džamija) Semiz Ali-pašine džamije nacionalnim spomenikom. Turbe i munara su bili proglašeni i trenutno se vrši njihova rekonstrukcija, odnosno obnova.

 

            Dogovoren je način buduće međusobne saradnje.

 

            Nakon sastanka izvršen je obilazak Cekovića kuće, Rimokatoličke crkve Sv. Josipa i Hadžišabanovića vile.