Idejni projekat Centralne banke BiH na lokalitetu Hastahana u Sarajevu nije u skladu s odredbama Odluke o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH

15.6.2021

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na zahtjev Općine Centar za izjašnjenje o usklađenosti Idejnog projekta objekta Centralne banke Bosne i Hercegovine na prostoru Hastahana s odredbama Odluke Komisije o proglašenju Historijskog urbanog krajolika Sarajeva nacionalnim spomenikom BiH[1] donijela zaključak da predložene intervencije – izgradnja poslovnog objekta na ovom prostoru nisu u skladu s odredbama Odluke Komisije.Također, Komisija je zaključila da i cjelokupno urbanističko rješenje za prostor Hastahana nije u skladu sa spomenutom Odlukom.

 

Predmetno dobro se nalazi u zaštitnom pojasu nacionalnog spomenika Historijski urbani krajolik Sarajeva te se na njega primjenjuju mjere zaštite utvrđene Odlukom Komisije. Zaštitni pojas utvrđen je s ciljem učinkovite zaštite nacionalnog spomenika, odnosno zaštite vizuelnog i funkcionalnog integriteta spomenika. To je prostor koji nosi identitet prve vojne zdravstvene ustanove u BiH i koji zahtijeva očuvanje memorije mjesta. Prostor Hastahane također predstavlja potencijalno arheološko nalazište za koje je potrebno osigurati uvjete za provođenje arheoloških istraživanja. Projekat uređenja treba biti zasnovan na nalazima arheoloških radova uz uvažavanje njihovih preporuka, kao i rješenja koja afirmiraju zelene površine sa mogućnošću maksimalnog ozelenjavanja i sadnje visokog drveća kao i vizuelnog otvaranje prostora Hastahane prema nacionalnom spomeniku – džamiji Magribiji.

Dopis

[1]“Službeni glasnik BiH”, broj 1/21 i 10/21.