Saopćenje za javnost - Počela implementacija kampanje “Moja BiH – moje naslijeđe“ posvećena edukaciji učenika osnovih škola na temu “Naslijeđe i vandalizam“

20.5.2016

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika i u ovoj godini nastavlja kampanju “Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“ namijenjenu učenicima sedam osnovnih škola Kantona Sarajevo.

Kampanja se provodi u sklopu projekta rekonstrukcije zgrade Društva Crvenog krsta / križa BiH u Sarajevu – Faza III, koji se finansira sredstvima Specijalnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH. Sredstva odobrena za treću fazu projekta rekonstrukcije objekta uključujući i edukativnu kampanju iznose 120.000 američkih dolara.

Osobenost nacionalnog spomenika “Historijske građevine – zgrade Društva Crvenog krsta u Sarajevu“ je u tome što je ovo jedini objekat ovakve vrste u BiH koji je imao funkciju zdravstvene i obrazovne ustanove. S obzirom na to da se u njemu nalazila i kinodvorana, može se reći i kulturne funkcije. Objekat je izgrađen tridesetih godina 20. vijeka, kada su u njemu smještene prostorije Društva Crvenog krsta / križa BiH, a devastiran je granatiranjem 1992. godine.

Komisija u saradnji sa Društvom Crvenog krsta / križa BiH implementira projekat rekonstrukcije objekta od 2014. godine. Nakon završetka prve faze projekta koja je podrazumijevala čišćenje, primarnu konstruktivnu zaštitu i sanaciju zgrade, postavljen je zaštitni lim na fasadi, koji je odmah bio ispisan grafitima.   

Iz tih je razloga Komisija u trećoj fazi projekta rekonstrukcije ovoga nacionalnog spomenika predložila da se uporedo implementira edukativna kampanja na temu “Naslijeđe i vandalizam“.

Cilj kampanje je informirati i podučiti djecu do koje granice seže kreativnost, a kada to prelazi u vandalizam i bezakonje. Kako bi se ispunio ovaj cilj, angažiran je arhitekta – umjetnik uličnog slikarstva sa predavačkim iskustvom Mensur Demir, koji će djeci putem predavanja objasniti razlike između vandalizma te onoga što predstavlja uličnu umjetnost (street art). Pored predavanja o street artu, bit će organizirana i predavanja na temu nacionalne baštine i njene zaštite.

Kampanja je počela sa implementacijom u mjesecu maju, kada su organizirana predavanja u O. Š. “Malta“, O. Š. “Vladislav Skarić“, O. Š. “Osman Nakaš“, O. Š. “Hrasno“, a nastavljaju se tokom mjeseca u O. Š. “Grbavica II“, O. Š. “Meša Selimović“ i O. Š. “Safvet-beg Bašagić“.

U okviru kampanje nakon završenih predavanja bit će objavljen konkurs za najbolje dječije radove, dok će objava pobjednika konkursa, kao i cjelokupna prezentacija rezultata, biti upriličena na ceremoniji koja je planirana za kraj godine. 

Rezultati projekta bit će objavljeni na web-stranici Komisije www.kons.gov.ba, u cilju podizanja svijesti o potrebi sprječavanja oštećenja kulturnog naslijeđa.