Počela treća faza radova u okviru projekta rekonstrukcije zgrade Društva Crvenog krsta/križa BiH u Sarajevu

25.4.2016

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je uz pomoć globalnog Specijalnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH, u protekle dvije godine implementirala projekat primarne konstruktivne sanacije zgrade Društva crvenog krsta/križa u Sarajevu u iznosu od 67.000 USD. Društvo CK BiH učestvovalo je sa iznosom od 30.579 USD.

Početkom februara 2015. godine upriličena je svečana ceremonija povodom uspješnog završetka ove veoma važne, inicijalne donacije koja ostaje zapamćena po obraćanju  za javnost tada novoimenovane ambasadorice SAD u BiH, Nj.E. Maureen E. Cormack.

Donacija za radove na primarnoj konstruktivnoj sanaciji, obezbijeđena od Specijalnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa, spriječila je totalni kolaps ovog izuzetnog objekta koji je pod zaštitom države. Time su se potvrdila očekivanja da će sredstva iz ovog fonda osigurati uslove za implementaciju narednih faza rehabilitacije.

U međuvremenu, Italijanski Crveni krst/križ je osigurao dodatne fondove za drugu fazu rehabilitacije u iznosu od 72.929 USD, koja je podrazumijevala radove na kompletnom pokrivanju objekta. Završetkom ovih radova u februaru 2016. godine, stekli su se uvjeti da se nastavi naredna faza tj. parcijalna sanacija enterijera zgrade koja bi se trebala realizirati do kraja ove godine.

Tokom ljeta 2015. godine, Cultural Heritage Center, Educational and Cultural Affairs Bureau of the U.S. Department of State, je nakon međunarodnog natječaja donirao 120.000 USD za  treću fazu projekta, kojom  koordinira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH u suradnji sa Ambasadom SAD-a Sarajevu.

Dakle, za rekonstrukciju ovog objekta do sada je ukupno izdvojeno 290.508 USD.

Završetkom ovih radova predviđenih trećom fazom projekta trebali bi biti postignuti svi uslovi za povratak rukovodstva Društva CK BiH u svoje sjedište,  odakle će moći rukovoditi narednim fazama radova koji će rezultirati da ovaj nacionalni spomenik bude u potpunosti rehabilitiran.

Istorijska građevina – zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj od 10. do 16. marta 2009. godine. Zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu je podignuta u sklopu akcije izgradnje većeg broja objekata Društva Crvenog krsta Kraljevine Jugoslavije krajem dvadesetih i tridesetih godina 20. vijeka. U tom periodu podignuta je zgrada Glavnog odbora Društva Crvenog krsta Kraljevine Jugoslavije u Beogradu (1935. godina), kao i domovi u Novom Sadu, Užicu, Kragujevcu, Tetovu, Čačku, Čapljini. Zgrada Crvenog krsta u Sarajevu izvedena je prema konkursnom rješenju iz 1928. godine arhitekte Helen Baldasara, koji stvara u Sarajevu u periodu između dva svjetska rata u duhu moderne. Osobenost ovog projekta je u tome što je ovo jedini objekat ovakve vrste u BiH, a koji je imao funkciju zdravstvene i prosvjetne ustanove, te se u njemu nalazila i kino dvorana, pa je moguće govoriti i o kulturnoj funkciji.

Objekat ostvaruje kontinuitet  zdravstveno - prosvjetne funkcije od izgradnje, kada su u objektu smještene prostorije Društva Crvenog krsta, pa do uništenja objekta granatiranjem 1992. godine. U podrumu objekta su se nalazila javna kupatila, a na spratu je bila smještena i kuhinja Crvenog krsta. U drugoj polovini 20. vijeka objekat postaje neizostavni dio kulturnog života grada,  jer je u njemu smješteno kino „Sutjeska“.