Posjeta predstavnika Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Općini Travnik

19.1.2022

U sklopu svojih redovnih aktivnosti, članovi, rukovodstvo i saradnici Komisijeza očuvanje nacionalnih spomenika, u utorak18.01.2022. godine, posjetili su općinu Travnik, gdje su održali sastanak sa općinskim načelnikom - Kenanom Dautovićem i njegovim saradnicima te direktoricom Zavičajnog muzeja Travnik - Fatimom Maslić. Na sastanku je razgovarano o stanju nacionalnih spomenika u Travniku, te mogućnostima njihove zaštite, prezentacije i uključivanja u razvoj lokalne zajednice.

Jedna od tema sastanka bila je i metodologija izrade planske dokumentacije koja se odnosi na prostor centralnog dijela grada – Bosansku i susjedne ulice, te obaveze poštovanja mjera zaštite iz odluka o proglašenju dobara nacionalnim spomenikom. Na sastanku je zaključeno da će se dobra saradnja Općine Travnik, Zavičajnog muzeja Travnik i Komisije, nastaviti kroz zajedničke aktivnosti.

Nakon sastanka, članovi i saradnici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, sa predstavnicima i saradnicima Zavičajnog muzeja Travnik, obišli su centar grada i posjetili neke od najznačajnijih nacionalnih spomenika. Također su posjetili Muzej - rodnu kuću nobelovca Ive Anrića.

Obilazak općina i radni sastanci su redovne aktivnosti članova Komisije, a u cilju zaštite kulturno-historijskog nasljeđa.

Od svog uspostavljanja 2002. godine do sada, Komisijaza očuvanje nacionalnih spomenika donijela je 18 odluka kojima su određena pokretna i nepokretna dobra sa područja Općine Travnik proglašena nacionalnim spomenicima BiH.

Nacionalni spomenici u Općini Travnik:https://bit.ly/3AafzMk