Održana prezentacija rezultata projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH“

12.6.2019

U Odjeljenju za arheologiju Zemaljskog muzeja BiH danas je održana prezentacija rezultata projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH“ za koji su sredstva u iznosu od 625.000,00 USD osigurana iz Specijalnog fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, odnosno U.S. Department of State. Implementator projekta, koji je počeo krajem 2015. godine, jeste Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

Na prezentaciji rezultata projekta novinarima su se obratili Nj.E. Eric Nelson – ambasador SAD-a u BiH, Amir Pašić – predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, Mirsad Sijarić – direktor Zemaljskog muzeja, i Elmedin Konaković – predsjedavajući Skupštine KS, koji je najavio podršku Vlade KS nastavku projekta.

Cilj projekta jeste podrška obnovi Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine u Sarajevu kroz restauraciju i preventivnu konzervaciju koja treba spriječiti daljnje propadanje muzejske građe uvođenjem visokih standarda zaštite i stvaranjem optimalnih uvjeta za njeno čuvanje.

U četiri faze implementacije projekta nivo zaštite zbirki usklađen je sa međunarodno propisanim standardima. U tom smislu, u okviru projekta završeni su radovi na ugradnji sistema vatrodojave u zgradama arheologije i prirodnih nauka, te videonadzora u cijelom kompleksu Zemaljskog muzeja BiH. Ugrađen je najsavremeniji sistem videonadzora na objekte muzeja, te je sa ukupno 104 vanjske i unutarnje kamere i protuprovalnim senzorima značajno unaprijeđena sigurnost od krađe i vandalizma. Zaštita od vandalizma i krađa unaprijeđena je i restauracijom balustradnih ograda na terasama muzeja, koje osim funkcionalnosti doprinose i estetskoj vrijednosti ambijentalne cjeline.

Pored navedenih aktivnosti izvršena je restauracija krovova nad Odjeljenjem za arheologiju i restauracija enterijera, kao i restauracija zidnog i stropnog slikarstva.

U okviru projekta nabavljena je sofisticirana oprema za potrebe provođenja postupaka preventivne konzervacije zbirki. Riječ je o trinaest savremenih aparata koji će unaprijediti rad Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, te unaprijediti dosadašnju praksu u provođenju mjera preventivne konzervacije.

Svi navedeni radovi poduzeti u okviru ovog zahtjevnog projekta, stvorit će uvjete za postavljanje izložbe “Bosna i Hercegovina u prethistorijsko doba“, koja će nakon dugog niza godina ponovno biti prezentirana u obnovljenim izložbenim salama Odjeljenja za arheologiju.

Kroz aktivnosti projekta urađen je arhitektonski projekat restauracije krova na zgradi Odjeljenja za prirodne nauke, a sredstva za izvođenje radova bi trebalo  osigurati novim donacijama.

Naglašavamo da je i ovaj projekat od izuzetnog značaja ne samo za identitet grada Sarajeva, već i za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu, te predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zemaljskog muzeja BiH i Ambasade SAD u Sarajevu.