Početak II faze projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH“

10.12.2019

U Zemaljskom muzeju BiH danas je održana prezentacija rezultata rada muzeja nakon ponovnog otvaranja 2015. godine. Tom su se prilikom prisutnima obratili Nj.E. Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH, direktor Zemaljskog muzeja Mirsad Sijarić i Siniša Šešum, predstavnik UNESCO-a u BiH.

 

Ovaj medijski događaj bio je i prilika da se najavi početak II faze projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH“ za koji su sredstva u iznosu od 425.000,00 $ (765.000,00 konvertibilnih maraka) i ovaj put osigurana iz Specijalnog fonda američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa, odnosno U.S. Department of State. Projekat provodi Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika.

           

Glavni cilj II faze je poboljšati otpornost sve četiri zgrade muzejskog paviljona na rizike od požara, poplava i negativnih utjecaja okoline, u cilju sigurnosti zbirki i očuvanja preko tri miliona artefakata.

           

Tokom prve faze projekta koja je okončana sredinom ove godine, i za koju je Vlada SAD-a izdvojila preko jedan milion konvertibilnih maraka (oko 625.000 $), nivo zaštite zbirki usklađen je sa međunarodno propisanim standardima. U tom smislu, završeni su radovi na ugradnji sistema vatrodojave u zgradama arheologije i prirodnih nauka, te videonadzora u cijelom kompleksu Zemaljskog muzeja. Ugrađen je najsavremeniji sistem videonadzora na objekte muzeja, te je sa ukupno 104 vanjske i unutrašnje kamere i protuprovalnim senzorima značajno unapređena sigurnost od krađe i vandalizma. Zaštita od vandalizma i krađa unapređena je i restauracijom balustradnih ograda na terasama muzeja, koje osim funkcionalnosti doprinose i estetskoj vrijednosti ambijentalne cjeline. Pored navedenih aktivnosti izvršena je restauracija krovova nad Odjeljenjem za prahistoriju i restauracija enterijera, kao i restauracija zidnog i stropnog slikarstva u ovom Odjeljenju. Pored toga, nabavljena je sofisticirana oprema za potrebe provođenja postupaka preventivne konzervacije zbirki. Riječ je o trinaest savremenih aparata koji će unaprijediti rad Odjeljenja za konzervaciju Zemaljskog muzeja, te unaprijediti dosadašnju praksu u provođenju mjera preventivne konzervacije.

 

Dalje aktivnosti planirane II fazom projekta urađene su u skladu s preporukama stručnjaka Smithsonian instituta iz Washingtona, koji su posjetili muzej.

U ovoj fazi projekta u naredne dvije godine planirano je provesti sljedeće aktivnosti: 

  • Radove na elektroinstalacijama u četiri paviljona muzeja;
  • Osiguravanje odgovarajućih okolišnih uvjeta, obnavljanjem vodovodnih i kanalizacionih instalacija;
  • Popravku i zamjenu stolarije za zgradu Odsjeka za prirodne nauke te
  • Djelomičnu hitnu sanaciju krovova na zapadnom objektu.

Naglašavamo da je ovaj projekat od izuzetnog značaja ne samo za identitet grada Sarajeva, već i za cjelokupnu bosanskohercegovačku baštinu, te predstavlja nastavak uspješne dugogodišnje saradnje Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zemaljskog muzeja BiH i Ambasade SAD u Sarajevu.