07.01.2019

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je u toku 2006. godine, a u saradnji s Američkom ambasadom u Bosni i Hercegovini, pokrenula novi vid kampanje za zaštitu naslijeđa pod nazivom  „Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“. Aktivnosti kampanje se, uglavnom, provode u okviru implementacije projekata zaštite nacionalnih spomenika koji se finansiraju iz Specijalnog fonda ambasadora SAD-a.

Primarni ciljevi projekta „Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“ su podizanje svijesti djece osnovnih škola o značaju kulturno-historijskog naslijeđa i poticanje odgovornosti za njegovo očuvanje, a kroz isticanje bogatstva i jedinstvenosti bosanskohercegovačke tradicije i kulture, te činjenicu da je kulturno naslijeđe unikatno, nezamjenljivo i sastavni dio našeg identiteta.

Kroz projektne aktivnosti, kao što su predavanja u školama i na lokalitetima nacionalnih spomenika, djeca stiču i usavršavaju znanja o kulturnome naslijeđu, sa fokusom na stare gradove, arhitekturu, umjetnička djela, zanate, usmena predanja i dr. U projekat su pored osnovnih škola, uključene i pojedine galerije, zavičajni muzeji te Centar za djecu sa poteškočama u razvoju.

U okviru projekta realizira se i takmičenje za najbolji likovni, literarni ili maketarski rad na temu Moja BiH – moje naslijeđe, nakon kojeg su se najuspješnijim učenicima i školama dodijeljene diplome. Dodjela diploma i nagrada vršila se na osnovu kriterija koje je ustanovio stručni ocjenjivački sud, a to su: brojnost radova, raznovrsnost tehnika i tema, izvornost radova, fokusiranost radova na naslijeđe regije, kvalitet radova i sl. Nagrade su dodijeljene na svečanim ceremonijama koje su praćene izložbom i prigodnim programom, i koje su bile organizirane u nekoliko bh. gradova-učesnika u projektu.

Do sada je u projektu učestvovalo više od osamdeset škola iz dvadeset bosanskohercegovačkih gradova. Svoj doprinos dalo je preko 10.000 učenika osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine, pedagoški zavodi i druge ustanove zadužene za odgoj i obrazovanje.

U okviru projekta, dizajniran je i dostupan interaktivni web portal Moja BiH – moje naslijeđe u sklopu službene web stranice Komisije koji omogućava učenicima sticanje osnovnih znanja iz kulturne baštine kroz igru, a nastavnicima pomaže u nastavnom programu (Moja BiH - Moje naslijeđe).