Saopćenje za javnost povodom završetka 30.sjednice Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika

27.6.2019

Trideseta sjednica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika održana je 26. juna 2019. godine u Sarajevu. Predsjedavajući Komisije prof. dr. Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević donijeli su odluke o proglašenju sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH:

  1. Crkva pokrova Bogorodice, Ljubomir, Mosko, Grad Trebinje,

  2. Crkva Vaznesenja Hristovog u Konjskom – Zupci, Grad Trebinje,

  3. Zbirka antičkih i srednjovjekovnih kamenih spomenika u Zemaljskom muzeju BiH, Grad Sarajevo.

Na 30. sjednici članovi Komisije su zaključili da se “Prahistorijska gradina, srednjovjekovni i osmanski grad Sokolac u selu Sokolcu, općina Bihać“ skine sa Liste ugroženih spomenika BiH jer je spomenik restauriran, tako da su uklonjeni elementi koji su predstavljali potencijalnu opasnost i ugroženost ovog nacionalnog spomenika.

Komisija je na protekloj sjednici, donijela odluke o izmjeni i dopuni sedam odluka1 pojedinačno proglašenih nacionalnih spomenika koji se nalaze na prostoru historijskog urbanog pejzaža Mostara. Razlozi za donošenje izmjena i dopuna prvobitnih odluka su sljedeći:

  • činjenice da su predmetne odluke Komisije donijete prije upisa Područja Starog mosta sa područjem Starog grada Mostara na UNESCO listu svjetskog naslijeđa 2005.godine,

  • utvrđivanje mjera zaštite u skladu sa trenutnim stanjem,

  • izazovima i pritiscima kojima su spomenici izloženi,

  • obaveze usklađivanja mjera i zona zaštite pojedinačnih nacionalnih spomenika sa odlukom za historijski urbani pejzaž Mostara, te

  • utvrđivanje novih mjera za dobra na kojima su dosljedno provedene mjere zaštite utvrđene odlukama Komisije iz 2004. godine.

U procesu revalorizacije odlučeno je da se pristupi donošenju nove odluke za “Historijski urbani pejzaž Mostara“ kojom je zamijenjena dosada postojeća odluka za “Historijsko gradsko područje Mostara“. Granice dobra su zadržane, a posmatranje prostora kao pejzaža zasnovano je na Odluci UNESCO-a o upisu lokalitata na Listu svjetskog naslijeđa i aktuelnim preporukama UNESCO-a za valorizaciju pejzaža i nematerijalnog naslijeđa kao neodvojivih i sastavnih dijelova graditeljskih područja. Posmatranjem prostora kao pejzaža, uz potrebu odgovora na probleme i izazove sa kojima se lokalitet suočava neminovno je dovelo do potrebe za uspostavom novih mjera zaštite i izmjene predmeta pravne zaštite. Mjere zaštite su usklađene sa aktuelnim preporukama UNESCO-a, Pravilnikom i Smjernicama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Pored spomenutih izmjena i dopuna odluka za nacionalne spomenike u Mostaru, članovi Komisije usvojili su izmjene i dopune sljedećih odluka:

  • Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju historijske građevine – Stambeno-poslovni objekat Vakufa Čokadži Sulejmana u Sarajevu, općina Stari Grad, nacionalnim spomenikom BiH. Izmjena i dopuna odluke se odnosi na redefiniranje mjera zaštite.

  • Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju graditeljske cjeline – Partizansko spomen-groblje u Mostaru nacionalnim spomenikom BiH. Izmjene i dopune ove odluke odnose se na redefiniranje mjera zaštite.

  • Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju mjesta i ostataka graditeljske cjeline – Savska (Atik) džamija u Brčkom nacionalnim spomenikom BiH.

  • Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju mjesta i ostataka historijskog spomenika – Stara drvena džamija u Miljevićima, općina Olovo, nacionalnim spomenikom BiH.

  • Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju područja i ostataka historijskog spomenika – crkva Sv. Georgija (Đurđevica) u Gomiljanima, Grad Trebinje, nacionalnim spomenikom BiH.

Prvobitne odluke za navedene džamije i crkvu odnosile su se na zaštitu mjesta i ostataka. Objekti su u međuvremenu u cijelosti rekonstruirani i revitalizirani te se izmjenama i dopunama odluka štite kao građevine, a ne kao mjesta i ostaci.

  • Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju historijske građevine – Vijećnica u Brčkom, nacionalnim spomenikom BiH.

  • Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju historijske građevine – Vijećnica u Novom Gradu, nacionalnim spomenikom BiH.

Na oba nacionalna spomenika provedene su mjere zaštite i objekti su restaurirani, te se izmjene i dopune odluka odnose na redefinirane mjere zaštite restauriranih objekata.

Na 30. sjednici, Komisija je donijela odluke o neispunjavanju kriterija za proglašenje sljedećih dobara nacionalnim spomenicima BiH: Stara vodenica Knežina na Romaniji, Džamija Teočak Centar u Teočaku, Džamija Jasikovac u Teočaku i Džamija Husejnovići u Teočaku.

Tridesetoj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH. Od 27. juna 2019. godine predsjedanje Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika preuzima Goran Milojević na period od deset mjeseci, po principu rotacije.

  • 1 Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju graditeljske cjeline – Stari most sa kulama u Mostaru, nacionalnim spomenikom BiH;

  • Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju graditeljske cjeline – Mitropolija (Vladikin dvor ili Episkopska palata) u Mostaru, nacionalnim spomenikom BiH;

  • Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju graditeljske cjeline – Karađoz-begova džamija (Zaim Hadži Mehmed-bega – Karađoza džamija) u Mostaru, nacionalnim spomenikom BiH;

  • Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju graditeljske cjeline – Roznamedži Ibrahim-efendije džamija u Mostaru, nacionalnim spomenikom BiH;

  • Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju graditeljske cjeline – Koski Mehmed-pašine džamije u Mostaru, nacionalnim spomenikom BiH;

  • Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju graditeljske cjeline – Nesuh-age Vučijakovića džamije u Mostaru, nacionalnim spomenikom BiH;

  • Prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Odluke o proglašenju graditeljske cjeline – Nezir-agine džamije u Mostaru, nacionalnim spomenikom BiH.