Saopćenje za javnost povodom svečanog otvaranja Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci

12.5.2016

Povodom svečanog otvaranja Ferhad-pašine džamije u Banjoj Luci, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika izražava zadovoljstvo što je još jedan nacionalni spomenik u potpunosti rehabilitiran i rekonstruiran. Komisija se istovremeno zahvaljuje svima koji su podržavali i učestvovali u obnovi ovog sakralnog dobra koje pored svoje prvobitne namjene na jedinstven način obogaćuje raznolikost bh. kulturne baštine.

Ovim putem Komisija želi podsjetiti da je u periodu od 2006. do 2007, uz pomoć sredstava iz Posebnog fonda američkih ambasadora za zaštitu kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH, implemetirala projekat zaštite fragmenata Ferhadija džamije, u iznosu od 60.600 US dolara.

U okviru projekta urađeno je dokumentiranje, evidentiranje i snimanje fragmenata džamije i za svaki fragment napravljen je identifikacioni karton. Na ovaj je način identificirano i snimljeno ukupno 2.270 fragmenata.

Uporedo sa navedenim aktivnostima provodila se i kampanja podizanja svijesti za učenike o značaju različitosti bh. kulturnog naslijeđa “Moja Bosna i Hercegovina – moje naslijeđe“. U okviru kampanje održana su predavanja u osam banjalučkih škola, a učestvovala su i djeca banjalučke regije koja žive u dijaspori.

Podsjećamo da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika na sjednici održanoj od 6. do 12. maja 2003. godine donijela Odluku o proglašenju “Područja i ostataka građevinske cjeline – Ferhad-pašine džamije (Ferhadije) u Banjoj Luci, sa Ferhad-pašinim turbetom, Turbetom Safi-kadune, Turbetom Ferhad-pašinih bajraktara, šadrvanom, džamijskim haremom, ogradnim zidovima i portalom“ nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.