Saopćenje za javnost - U znak sjećanja na akademika prof. dr. Dubravka Lovrenovića

17.1.2017

Duboko potreseni viješću da je uvaženi akademik, i naš dugogodišnji kolega i prijatelj, profesor Dubravko Lovrenović preminuo, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika izražava duboko žaljenje povodom gubitka velikog čovjeka, kosmopolite i izuzetno cijenjenog stručnjaka kako u BiH, tako i van granica naše države.

Profesor Lovrenović je bio izvanredan profesionalac, posjedovao je bogatstvo akademskog iskustva u predavanju i u istraživanju, koje je nesebično prenosio, kako  svojim studentima, tako i kolegama i saradnicima u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, čiji je član bio od 2002. do 2016. godine.

Tokom svih tih godina, profesor Lovrenović je dao nemjerljiv doprinos kako bi se očuvao i zaštitio veliki broj dobara kulturno-historijskog naslijeđa u Bosni i Hercegovini. U nepreglednoj listi profesionalnih uspjeha prof. dr. Lovrenovića svakako će ostati upisana njegova inicijativa, kao i predan rad i angažman na upisu stećaka na UNESCO-vu listu svjetskog naslijeđa. Zahvaljujući, između ostalog, njegovoj posvećenosti i istrajnosti, stećci koji su fenomen ovih prostora su dobili svoje zasluženo mjesto kao dio baštine svijeta.

Prof. dr. Lovrenović će ostati upamćen i kao naš prijatelj i veoma će nedostajati svim kolegama u Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika, kao i cjelokupnoj bosanskohercegovačkoj akademskoj zajednici. Njegovi brojni radovi nastavit će da služe mnogim profesionalcima kao vrijedna referenca.

Izražavamo najdublje saučešće i iskreno suosjećamo sa porodicom Dubravka Lovrenovića.

 

Slava mu i hvala!