Saopćenje za javnost - Sarajevski studenti Arhitekture i konzervacije posjetili su danas Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH

26.3.2017

Sarajevski studenti Arhitekture i konzervacije posjetili su danas Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. Svrha posjete je da se studenti upoznaju sa radom Komisije, procedurom pripreme i donošenja odluka kojima su određena pokretna i nepokretna dobra proglašena nacionalnim spomenicima. Pored toga, studentima su prezentirane aktivnosti očuvanja kulturne baštine sa naglaskom na projekte zaštite bosanskohercegovačkog naslijeđa.

Savjetnici za graditeljsko naslijeđe – arhitekte-konzervatori u Sekretarijatu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, prezentirali su studiju slučaja – Probleme i izazove u zaštiti urbanog kulturnog krajolika Kreševa.

Tokom posjete više od 20 studenata posjetilo je Bibliotečko-dokumentacioni centar Komisije koji raspolaže sa 5.000 bibliotečkih jedinica raspoređenih u monografske fondove, serijske publikacije, projektne fondove, CD-teku, te više od 2.000 knjiga stručne literature i sl.

Sva dokumentacija kojom raspolaže Komisija je dostupna na uvid zainteresiranim pravnim i fizičkim licima za njihove istraživačke i obrazovne potrebe, pod uvjetima i na način utvrđen Pravilima o korištenju dokumentacije Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

Ovaj vid saradnje sa fakultetima kako u BiH, tako i inozemstvu predstavlja dio aktivnosti koje Komisija provodi u cilju promocije bh. kulturno-historijskog naslijeđa i njegovog očuvanja.