In Memoriam Milan Đurđević arheolog (1948.-2020)

22.6.2020

Arheolog Milan Đurđević Pogača preminuo je u Gradišci 19.06.2020.godine u 72. godini života. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH izražava veliko žaljenje, jer je njegovom smrću izgubila dugogodišnjeg saradnika i kolegu.

 

Milan Đurđević rođen je 14. marta 1948. godine u selu Vrbaška kod Gradiške. Studij arheologije završio je na Filozofskom fakultetu u Beogradu u maju 1975. godine. Nakon toga upisuje postdiplomske studije, koje je  završio krajem decembra 1975. godine. Od 1977. godine  radio je kao arheolog i rukovodilac Odjeljenja za muzejsku djelatnost – stalna postavka “Putevi pobjede”, pri Narodnom univerzitetu u Gradišci. Do svog odlaska u penziju bio je direktor JU Zavičajni muzej Gradiška. Dobitnik je priznanja grada Gradiška za izuzetne zasluge u oblasti arheologije.

Đurđević je najveći dio svog vijeka, i nakon odlaska u penziju posvetio arheološkim istraživanjima i terenskom radu. Bio je izvanredan profesionalac koji je dao nemjerljiv doprinos zaštiti velikog broja dobara arheološkog naslijeđa.