Saopćenje za javnost u vezi sa urušavanjem Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju

4.11.2021

Povodom saznanja da se dio Šišman Ibrahim-pašine medrese u Počitelju urušio, te da objektu prijeti potpuno uništenje, ističemo da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika u nekoliko navrata zahtijevala od nadležnih institucija da provedu hitne mjere zaštite, ne samo na ovom, već i na drugim objektima unutar zaštićene cjeline historijskog gradskog područja Počitelja. Imajući na umu da je navedeno područje nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine od velikog značaja, te da je upisano na Tentativnu listu UNESCO-a, potrebna je hitna reakcija nadležnih institucija. Shodno važećim propisima, Vlada Federacije BiH sa svojim resornim institucijama dužna jeosigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju, prezentaciju i rehabilitaciju nacionalnih spomenika. Pored Vlade FBiH neophodno je da mjere poduzmu Vlada HNK te Grad Čapljina, kojem administrativno pripada Počitelj. Pored toga, potrebno je što prije imenovati upravitelja, kako bi se zaustavilo daljnje urušavanje i konačno krenulo u pravcu kompletne sanacije.

Na zaštićenom prostoru nacionalnog spomenika Vlada Federacije BiH je također dužna osigurati izradu Regulacionog plana koji će obuhvatiti cjelinu i pojedinačne objekte unutar zaštićenog prostora.

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je u izmjeni i dopuni postojeće odluke o proglašenju Počitelja nacionalnim spomenikom utvrdila generalne mjere za sve objekte, kako slijedi:

  • potrebno je izvršiti analizu oštećenja i ojačanja konstrukcije;
  • nije dopuštena nova izgradnja, a moguća je rehabilitacija;
  • zabrana rušenja, prepravljanja, doziđivanja i ostalih građevinskih radnji, osim radova rehabilitacije, konzervacije i prezentacije objekata, koje je odobrilo nadležno ministarstva i uz stručni nadzor nadležne službe zaštite;
  • sačuvati izvorni izgled pojedinačnih objekata prilikom radova rehabilitacije, adaptacije i prezentacije;
  • u što moguće većoj mjeri koristiti izvorne materijale - istovrsne materijale na objektima, i primjenjivati izvorne metode obrade materijala i njihove ugradnje;
  • izvršiti uklanjanje svih struktura koje nisu izvedene u skladu sa principima zaštite i ponovno izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na objektima i prostorima za koje ili postoji dokumentacija o stanju prije posljednjih intervencija ili ih riješiti na način da poštuju sve ambijentalne, tipološke i arhitektonske karakteristike prostora i pojedinačnih objekata;
  • sve primijenjene metode i stepeni intervencije moraju biti čitljivi.

 

Poražavajuća je činjenica da ni nakon 26 godina od završetka rata u BiH nisu učinjeni sveobuhvatni koraci u cilju kompletne sanacije Počitelja. Podijeljene nadležnosti nisu, i ne bi trebale biti smetnja, da se zajedničkim naporima očuva kulturno-historijska baština. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je u ovom slučaju, kao i u svim slučajevima u kojima je obaviještena o ugrožavanju ili oštećenju kulturnog dobra koje je proglašeno nacionalnim spomenikom, ili se nalazi na Privremenoj listi nacionalnih spomenika, ili na Listi peticija, reagirala hitno, tražeći od nadležnih institucija poduzimanje mjera u skladu sa zakonom.

U cilju dalje zaštite ovog izuzetno važnog i značajnog kulturno-historijskog spomenika, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika će u što skorijem roku inicirati sastanak svih nadležnih institucija kako bi se spriječila daljnja devastacija Počitelja.

Podsjećamo da je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika institucija uspostavljena Aneksom 8. Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH i Odlukom Predsjedništva BiH o Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika. Navedenim aktima tačno su definirani primarni zadaci i ovlaštenja. U skladu sa važećim propisima, odluke Komisije trebaju implementirati entitetske vlade i Vlada Brčko distrikta, u zavisnosti gdje se pojedini spomenici nalaze.