Saopćenje za javnost povodom ponovnog devastiranja nacionalnog spomenika – Partizanskog spomen-groblja u Mostaru

7.1.2022

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika oštro osuđuje posljednji vandalski događaj počinjen na nacionalnom spomeniku – Partizanskom spomen-groblju u Mostaru.

Partizansko spomen-groblje u Mostaru projektirao je Bogdan Bogdanović, jedan od najpoznatijih i najuspješnijih graditelja memorijalne arhitekture u regionu jugoistočne Evrope. Ovo groblje predstavlja jedinstveno memorijalno područje u okvirima Bosne i Hercegovine i reprezentativan primjer spomen-obilježja žrtvama antifašističke borbe.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je odlukom o proglašenju ovog jedinstvenog memorijalnog kompleksa nacionalnim spomenikom BiH definirala mjere zaštite koje je, u skladu sa Zakonom o provođenju odluka Komisije u FBiH, dužna implementirati Vlada Federacije BiH. Međutim, u cilju očuvanja nacionalnog spomenika neophodno je da mjere poduzmu i Vlada HNK, te Grad Mostar. Podijeljene nadležnosti nisu i ne bi trebale biti smetnja da se zajedničkim naporima očuva kulturno-historijska baština.

U vezi s tim, Komisija je poslala zahtjev za poduzimanje hitnih mjera zaštite nadležnoj Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, MUP HNK – Policijskoj upravi Mostar i gradonačelniku Grada Mostara. Osim toga, Komisija zahtijeva hitnu izradu Plana upravljanja Partizanskim spomen-grobljem, postavljanje videonadzora i uspostavljanje službe koja će fizički osigurati i zaštititi ovaj nacionalni spomenik.

S obzirom na to da se devastacije dešavaju u kontinuitetu, Komisija zahtijeva poduzimanje svih mjera koje će identificirati počinioce, pokrenuti tužbe i sankcionirati ih za navedene aktivnosti.

Podsjećamo da se u slučajevima kada se utvrdi da je došlo do oštećenja ili uništenja nacionalnog spomenika, prema važećim propisima, pokreće postupak kod nadležnog tužilaštva u cilju utvrđivanja odgovornosti i kažnjavanja počinilaca.

Ukoliko nacionalni spomenik bude uništen, teško oštećen ili izgubi osobine spomenika usljed raznih aktivnosti, uključujući i konzervatorske, restauratorske ili istraživačke radove bez dozvole nadležnog organa, Krivičnim zakonom Federacije BiH utvrđena je kazna zatvora do 5 godina, dok je u skladu sa Krivičnim zakonom Republike Srpske za isto djelo predviđena kazna do 8 godina zatvora.

Bosna i Hercegovina je potpisivanjem Konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine preuzela obavezu da će očuvati ne samo dobra svjetske baštine koja se nalaze u BiH, već i da će zaštiti i nacionalnu baštinu, te je stoga svaka vrsta devastacije nacionalnih spomenika, razbijanjem prozora, ispisivanjem grafita, oštećenjem natpisa, skrnavljenjem grobalja, vandalizam koji zaslužuje osudu svih stanovnika Bosne i Hercegovine.