Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika posjetili Općinu Jajce

9.11.2021

Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika danas su posjetili Općinu Jajce, gdje su na radnom sastanku sa općinskim načelnikom Edinom Hozanom razgovarali o aktivnostima na implementaciji odluka o proglašenju Prirodno-graditeljske cjeline Jajca i Kulturnog pejzaža Plivskih jezera nacionalnim spomenikom.

Obilazak općina i radni sastanci sa načelnicima su redovne aktivnosti članova Komisije, a u cilju zaštite kulturno-historijskog naslijeđa.

Od svog uspostavljanja 2002. godine do sada, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je 30 odluka kojima su određena pokretna i nepokretna dobra sa područja Općine Jajce proglašena nacionalnim spomenicima BiH.

Jajce je grad koji uz Banjaluku, Sarajevo, Stolac, Konjic i Trebinje ima najviše zaštićenih kulturno-historijskih spomenika u BiH. Nacionalni spomenici uz prirodna bogatstva predstavljaju jedinstvenu turističku ponudu grada Jajca i njegove okoline. Historijska jezgra Jajca predstavlja primjer kompleksne kulturno-historijske i prirodne ambijentalne cjeline satkane od 17 pojedinačnih kulturnih dobara nastalih u rasponu od kasne antike do početka 20. stoljeća. Od 2006. godine Historijsko gradsko područje Jajca se nalazi na Tentativnoj listi UNESCO-a - https://bit.ly/2YAPZSk