Članovi i rukovodstvo Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika u posjeti gradonačelniku Brčko distrikta

29.10.2021

Članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić, Anđelina Ošap Gaćanović i Zoran Mikulić, te rukovodioci Sekretarijata Komisije Mirzah Fočo i Mirela Mulalić Handan danas su u posjeti Brčko distriktu. Tokom posjete članovi Komisije su razgovarali s gradonačelnikom Brčko distrikta Esedom Kadrićem i njegovim saradnicima o spomenicima sa Privremene liste i Liste peticija, te o planiranim projektima Brčko distrikta na zaštiti graditeljskog naslijeđa, a s ciljem utvrđivanja prioriteta za rad u narednom periodu.

 

Tokom posjete članovi Komisije su obišli nacionalne spomenike koji se nalaze na teritoriji Brčko distrikta, te spomenike koji se trebaju valorizirati, odnosno da se definira zaštićena zona, režim zaštite i značaja dobra, na osnovi čega će se donijeti konačna odluka o proglašenju.

 

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je dosada donijela 11 odluka o proglašenju dobara nacionalnim spomenicima Brčko distrikta. Shodno zakonskim propisima, Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine dužna je osigurati pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mjere za zaštitu, konzervaciju i prezentaciju nacionalnih spomenika.

Nacionalni spomenici Brčko distrikta: https://bit.ly/3vSeo1L.