18. april 2022 – Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina

18.4.2022

Međunarodni dan spomenika i spomeničkih cjelina obilježava se svake godine 18. aprila na temu koju preporučuje Međunarodno vijeće za spomenike i spomeničke cjeline (ICOMOS). Ovogodišnja tema je “Naslijeđe i klima”.

          Kroz vrijeme, ideja o tome šta “naslijeđe“ podrazumijeva proširila se sa individualnih građevina/spomenika na šire područje (“kulturni krajolik“, “historijski urbani krajolik“) postepeno mijenjano čovjekovim djelovanjem, gdje materijalno i nematerijalno, prirodno i izgrađeno postaju neodvojivi – sistem stvoren među­djelovanjem prirodnog okoliša sa kulturnim i ekonomskim snagama društva.

Klimatske promjene i uništavanje okoliša su među najvećim problemima našeg doba koji prijete cijelom svijetu. Rast nivoa mora uslijed klimatskih promjena ugrožava brojne lokacije prirodne i kulturne baštine sa Liste svjetskog naslijeđa UNESCO-a. Katastrofalne štete na lokalitetima koji su dio kulturne baštine, ukazale su na još veću potrebu za zaštitom područja od prirodnih opasnosti uzrokovanih poplavama i sušom, kao i neprirodnih opasnosti. Održivost je jedan od pet stubova okvira za djelovanje u području kulturne baštine, u kojem se naglašava potencijal održivosti za povećanje društvenog kapitala, poticanje privrednog rasta i osiguranje okolišne održivosti. Danas mnogi spomenici i lokaliteti imaju svoju višeslojnu historiju i važnost koja zahtijeva inkluzivne pristupe. Kultura i kulturna baština mogu doprinijeti postizanju uključivog i održivog razvoja. Koncept održivog razvoja u zaštiti kulturne baštine potiče upotrebu kulturne baštine u cilju očuvanja primjerenog odnosa materijalnog i duhovnog, važnog za kulturni identitet ljudi.

Ovaj poseban dan predstavlja priliku da se utiče na jačanje svijesti javnosti o raznovrsnosti bh. naslijeđa i o nastojanjima koja su neophodna da bi se ono zaštitilo i sačuvalo, kao i da bi se ukazalo na njegovu ranjivost. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH kroz simboličnu virtuelnu izložbu podsjeća na jedinstvene ambijente nastale kombinacijom graditeljstva i vode. Obzirom da je voda duboko ukorijenjena u sve segmente bosanskohercegovačke tradicije, izložba je koncipirana na taj način da obuhvati i prikaže nacionalne spomenike - mostove, hamame, javne česme, česme u avlijama, šadrvane, krstionice u crkvama, tekije, mlinove i sl.  Kulturno naslijeđe vode, dakle ne odnosi se isključivo na tehnologiju i arhitekturu koju je razvio čovjek u cilju razvoja svoga postojanja, već i na one nematerijalne vrijednosti koje su oblikovale naša vjerovanja i običaje. 

Obilježavanje 18. aprila/travnja 2022.